Правила догляду за деревʹяними виробам

Вишукані меблі та вироби, виготовлені із натуральних порід деревини, є  прикрасою будь-якого інтер'єру.

Проте, незважаючи на високоякісне просочення і лакування, натуральне дерево схильне до впливу різноманітних факторів зовнішнього середовища.

Щоб виріб із масиву дерева прослужив як можна довший термін, за ним потрібний правильний догляд і увага. В процесі експлуатації і тривалого зберігання, дерев'яні вироби необхідно оберігати від ударів, подряпин, води, агресивних речовин, прямого сонячного проміння, вогню, а також різких змін температури і вологості навколишнього середовища.

Завдяки дотримання таких умов дерев'яні вироби прослужать Вам не один рік.

Мікроклімат в кімнаті

Для дерев'яних виробів необхідна кімнатна температура 18-24°С, інакше велика ймовірність нерівномірного висихання деревини і деформаціі (кручення) дерев'яних деталей.

Також важливий режим відносної вологості в діапазоні 40-65%.

Не можна розміщувати дерев'яні вироби біля сирих стін і в неопалюваних кімнатах.

Для виробів із натуральної деревини однакову небезпеку представляють надлишкова вологість і надмірно сухе повітря. Відхилення від оптимальних показників температури і вологості призводять до деформації матеріалу і утворення тріщин.

Уникайте ударів

Оберігайте меблі із масиву дерева від різних видів механічного впливу: сильних ударів, необережних рухів, зіткнень і т.д. Через такі дії стіл, комод, тумба, ліжко, шафа і т.д., можуть постраждати - на меблях може залишитися вм'ятина, подряпини або інший дефект. Розставляти дерев'яні меблі потрібно так, щоб вони не заважали пересуванню по кімнаті.

Попередження розхитування меблів

Де це можливо - старайтесь хоча б раз в рік підтягувати вузли металічних кріплень меблів: спеціальні гвинти, звичайні шурупи і т.д. Це значно знизить ризик розхитування окремих елементів конструкції.

Крім цього, не допускайте, щоб в стики або щілини між меблевими компонентами попадала вода, інакше меблі можуть розійтись.

Правила повсякденного догляду

Деревʹяні вироби з лакованою деревʹяною поверхнею необхідно не рідше двох-трьох разів у тиждень протерти сухою, мʹякою і чистою ганчіркою. Не можна для протирання меблів використовувати вологу ганчірку. Для протирання лакованих меблів використовують есенцію нашатиря (1 ч.л. спирта/6 ч. л. води). Поліровка дерева добре оновлюється сумішшю оливкового масла і соку лимона в пропорції 1:2. Загальні правила:

  • не варто ставити гарячі та холодні предмети на поверхню виробу, так як від них можуть залишатися плями;
  • дерево не любить вологу, тому, якщо на нього потрапляє рідина, не слід чекати поки вона вбереться, заберіть її за допомогою паперового рушника;
  • у якості витерання пилу замініть мокрі ганчірки сухими. Для дбайливого догляду за виробами із дерева варто підберати м’які тканини, які не здатні пошкодити поверхню;
  • не використовуйте хімічні засоби для чищення;
  • для того, щоб на довго зберегти колір покриття, старайтесь не ставити меблі там, де вони будуть під тривалим впливом сонячних променів;
  • неприпустимо ставити меблі із дерева поблизу джерела тепла (батареї, каміну…) мінімальна відстань між ними повинна сягати 60 сантиметрів;

Як прибрати деякі дефекти на виробах із масиву дерева

Плями на меблях краще всього видалити спеціальними магазинними засобами для виведення таких забруднень. Однак, уникайте прямого попадання такого засобу на дерев'яні меблі - воно може зруйнувати верхній лакований шар.